Esittely

Pitkänlinjan gordoniharrastajasta kasvattajaksi 


Gordoninsettereitä olen kasvattanut vuodesta 2008, jolloin myös kennelnimi Silent North on rekisteröity FCIssä. Ensimmäinen gordoni minulle on tullut jo vuonna 2002, joten rodusta kokemusta on kertynyt yli 20 vuotta.

Kasvatustyöni on pienimuotoista kotikasvatusta ja tarkoituksenani on kasvattaa mahdollisimman terveitä, hyväluonteisia ja rotumääritelmän mukaisia koiria. Jokainen pentue on erittäin tarkkaan harkittu. Koirani elävät arjessa mukana eikä erillisissä kenneltiloissa. 

Kaikki koirani ovat  rakkaita lemmikkejä ja myös kasvattini myydään ensisijaisesti lemmikkikoteihin. 

Jokaisesta pentueesta on syntynyt myös näyttelyrintamalla erinomaisesti menestyneitä koiria niin maailmalla kuin kotimaassa: Silent North - gordoninsetterit ovat saavuttaneet titteleitä, muotovalionarvoja sekä kansainvälisen muotovalion arvoja. Menestystä on kertynyt myös ryhmä- ja Best in Show- kehissä. 

Jalostukseen käytetyt koirat ovat kaikki Gordoninsettedeiden Jalostuksen tavoite ohjelman (JTO) ja perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelman (PEVISA) mukaisesti terveystarkastettuja sekä ovat palkittuja näyttelyissä.

Olen Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n ja Suomen Kennelliiton jäsen. Olen allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen.


Gordoninsetteri rotuna

Kahteen linjaan jaettu seisoja, FCI roturyhmä 7

Gordoninsetteri on lähtöisin Skotlannista.  Rodun juuret ulottuvat Brittein saarilla aina 1600- luvulle saakka. Näiden aikansa black & tan settereiden pohjalta on syntynyt Banffshiressa, Gordonin ja Richmondin herttuakunnassa, Skotlannissa rotu gordoninsetteri.

Suomeen ensimmäiset gordoninsetterit tuotiin 1800-luvulla, mutta rotu yleistynyt ja tullut tunnetummaksi vasta 1990-luvulla.  Vaikka rotu onkin tämäpäivänä vakiinnuttanut asemansa , on se tuntemattomampi setterirotu verrattuna muihin settereihin. 

Gordoninsetterit ovat jakautuneet jo 1900-luvulla kahdeksi tyypiksi: vankemmaksi ja kookkaammaksi ns. näyttely/lemmikkityypin koiraksi ja kevyeksi käyttötyypin koiraksi, josta käytetään myös termiä metsästyslinjainen. Ulkonäöltään ja kooltaan nämä koirat eroavat  toisistaan jonkin verran. 

Gordoninsetteri on luonteeltaan lempeä, ystävällinen ja energinen. Alunperin lintukoiraksi jalostetusta gordonista on kaveriksi moneen: lenkille, metsälle, näyttelyyn ja uskolliseksi lemmikiksi koko perheelle. 

Energinen setteri tarvitsee hyvän peruskoulutuksen ja aktiviteetteja.  Setteri tarvitsee myös turkin hoitoa. 


Rodun terveys

Gordoninsetteri on suhteellisen terve rotu. Gordoninsetteri kuuluu Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan PEVISAan. Ohjelman tavoitteena on vähentää pääasiassa sellaisten periytyvien vikojen tai sairauksien leviämistä rodun kantaan, jotka alentavat koiran elinkykyä tai -toimintoja tai aiheuttavat koiran elämän laadun alenemisen.
Voit tutustua rodun ajalle 1.1.2019 - 31.12.2023 JTO ja Pevisa-ohjelmaan täältä.

https://www.kanakoirakerho.fi/sites/default/files/docs/JTOt/JTO2019-2023_gordoninsetteri.pdf

Rodun terveys on tärkeää, joten toivon myös, että ostaja sitoutuu viemään kasvattimme lonkka-(ja kyynärkuviin) koiran ollessa 1,5 - 2 vuotias. Näin tuet osaltasi jalostustyötä ja samalla saadaan arvokasta tietoa rodun terveydestä ja kasvatustyön tuloksista. 

Viimeisin H-pentue on geneettisesti puhtaita (molemmat vanhemmat geenitestattu puhtaiksi, eivätkä kanna geenivirhettä) seuraavien rodun PEVISAssa mainitujen perinnöllisten sairauksien osalta:

  • pikkuaivojen atrofia, CCA (cerebellar cortical abioatrophy)
  • silmän verkkokalvon etenevä surkastuminen, PRA rcd4 (progressive retinal athrophy).

Turkinhoito

Gordoninsetterin turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Viikottainen harjaus ja  tarvittaessa pesu kuuluvat setterin arkeen.  Lemmikkikoiran turkki vaatii myös siistimistä vähintään tassukarvojen ja korvakarvojen osalta. Gordonin trimmauksessa keskitytään liiallisten karvojen poistamiseen ja turkin siistimiseen.

Autan miellelläni kasvattieni trimmaamisessa ja turkinhoitoon liittyvissä asioissa.  Trimmaan myös kaikki muutkin setterirodut. Ota yhteyttä